Unik kulturskatt får nytt liv | Region Värmland

Unik kulturskatt får nytt liv

[PRESSINBJUDAN] Visste du att det finns en vävd textil som är helt unik för västra Värmland? Region Värmland har nu samlat många års forskning och inventering i en vävbok för att uppmärksamma och sprida den här kulturskatten.  

Boken är en hyllning till alla väverskor och vävare som bevarat och utvecklat tekniken, som har sina rötter i det värmländska kulturarvet. 
Den presenteras i Köla vävstuga, som varit ett centrum för utvecklingen av textilen som kallas för filleklée.  

Fille är ett dialektord som betyder trasa eller tygremsa. Filleklée vävs alltså av trasor till en textil som har rötter tillbaka till mitten av 1800-talet. Från början användes den ovanpå bädden, som bestod av halm eller hö. Senare fick den fina väven flytta upp för att pryda sängar och soffor som överkast.   

Boken presenteras i Köla vävstuga, som fortfarande är ett nav i utvecklingen av textilen filleklée. Den ska sedan lanseras på den stora internationella vävmässan VÄV 2017 i Växjö 21-23 september.  

Välkommen på pressvisning!  
Där finns möjlighet att se filleklée-vävar och träffa väverskor som arbetar med tekniken.  

Tid: onsdag 6/9 kl 14  

Plats: Hembygdsgården Kiöln, Köla Prästgård, Åmåtfors 

Kontakt: Carina Olsson, hemslöjdskonsulent Region Värmland, tel 070-331 13 64, carina.olsson@regionvarmland.se  

Fakta:  

Medverkande i vävboken är Annie Fredriksson, Ylva Kongbäck Östlund, Böret Segolsson Knutsson, Britt-Marie Berggren och Elsy Bråtsjö Nilsson, som alla delar med sig av sin mångåriga forskning och stora yrkeskunskap. Boken innehåller historik, fakta, inspiration, vävbeskrivningar och goda tips till den som vill väva ett eget filleklée.  

Region Värmland står bakom boken på grund av att vi arbetar för att främja kulturens utveckling i Värmland. Vår starka berättartradition, som innefattar bland annat slöjd och konsthantverk, är också en mycket viktig del i marknadsföringen av Värmland som en attraktiv region att bo i och flytta till.