Hur är det att gå på Kristinehamns folkhögskola och vad kan man göra efter utbildningen? Läs några av våra tidigare elevers berättelser.
Elever berättar
Studera på Fritidsledarlinjen Visa
Sandra Berglund, Fritidsledarlinjen med specialpedagogisk inriktning
Varför valde du folkhögskolan?
– Främst för att jag ville gå en fritidsledarutbildning och de finns bara på folkhögskolor. Sen tycker jag att folkhögskolan är en så skön miljö om man jämför med universitet. Men också mycket för att jag bor i Karlstad och Kristinehamn hade inriktningen specialpedagogik med fokus på att kunna arbeta med barn och unga med speciella behov.
Vad har du gjort sen?
– I somras så arbetade jag på daglig verksamhet med vuxna utvecklingsstörda. Nu arbetar jag som personlig assistent till en tioårig flicka. Jag var tjänstledig när jag sökte utbildningen och nu efteråt ville jag jobba med mitt nya område, och personliga assistenter behövs alltid. Det är också kul att kunna få arbeta med barn och unga som behöver den hjälpen.
Hur minns du tiden på folkhögskolan?
– Den var väldigt bra. Jag mådde väldigt bra. Det var nog de bästa två åren i mitt liv när jag gick där. Skulle gärna gå om igen. Man känner alla på skolan även om man inte ”känner” varandra, det blir familjärt.
Har du något speciellt minne?
– Allt som vi har gjort tillsammans i klassen. Vi hade väldigt mycket friluftsveckor, allt från kanothajker och fjällvandringar till vinterutbildning i Trysil. Att man kommer så nära varandra. Men främst friluftsveckorna, att jag gjort sådant som jag nog inte skulle ha gjort annars, som man ser tillbaka väldigt positivt på och skulle kunna tänka sig att göra igen.
Att få lära sig leda, att träna sitt personliga ledarskap och ta ansvar för sig själv och andra. Vi fick ju själva arrangera en höstvandring och leda år 1 när vi gick år 2.
Vad skulle du säga är det viktigaste du har fått med dig?
– Helheten, man har blivit en annan människa. Vågar göra mer nu eftersom man hela tiden utmanades i att prova saker. Och även att stå inför grupper och redovisa och sådant som kan vara lite läskigt.
Hur har det du gjort (eller vill göra) påverkats av skolan?
– Utbildningen hjälpte mig att få jobbet jag har i dag, man urskiljer sig efter att ha läst till fritidsledare med den här inriktningen.
Hur skulle du beskriva folkhögskolan?
– Bra för den personliga utvecklingen, man utmanas i sitt ledarskap. Gemytlig och trevlig miljö, det känns öppet för alla och vem som helst – alla kan delta och studera.
Vad säger du till dem som funderar på att läsa på folkhögskolan?
– Det är bra lärare och en lugn miljö – lärarna tar sig tid när du behöver hjälp och de ser alla.
Om du fick sammanfatta din tid på skolan med tre ord, vilka skulle det vara?
– Roligt, utmanande, gemenskap.
Studera på Allmän kurs Spel och lärande Visa
Oskar Engholm, Allmän kurs Spel och lärande
Oscar Engholm läste Allmän kurs Spel och lärande.
Han fick tipset av sin farbror att plugga på Kristinehamns folkhögskola KPS då Oskar hade svårt att få jobb.
Jag är bättre på att prata inför folk
– På gymnasiet studerade jag teknisk inriktning och då kom jag på att jag ville jobba med spel. Min farbror sa att det fanns en Allmän kurs med inriktning på spel som man kunde gå och samtidigt läsa kurser man inte hade klarat i gymnasiet.
Oskar känner att han lärde sig mycket under utbildningen.
– Jag tror att jag har blivit bättre på att prata inför folk, att formulera mig i text och ta kontakt med nya människor. Men det jag kan säga hundra procent att jag lärt mig här är kunskapen att prata med främmande personer och få nya vänner, samt våga vara mig själv.
Oskars dröm är att bli level designer (jobbar med tv- och datorspel) och hoppas på att komma in på någon sådan utbildning.
– Anledningen bakom min vilja att jobba med spel är för att jag ser det som ett nöje för personer i alla åldrar att slappna av eller skratta till. Men jag tror även att spel kan hjälpa till i skolor för unga som har svårt i engelska eller svenska. Med detta så känner jag att det vore kul att få vara med att skapa något som inte bara har ett nöjesvärde i sig utan också kan hjälpa till.
Ta det lugnt, man kan inte göra allt!
Till nya elever som funderar på att börja på folkhögskola och läsa Allmän kurs uppmanar Oskar dem att vara sig själva.
– Många här har jobbiga historier bakom sig, vilket gör att det är lätt att skaffa nya vänner. Jobba undan så mycket som du orkar under vardagarna och gör vad känner för på helgerna. Detta kommer ge dig mer tid i slutet av läsåret. Och det viktigaste av allt, ta det lugnt! Man kan ibland inte göra allt, så kör i den takt som du känner dig bekväm i.
Studera på kursen Järngänget Visa
Mats Wignell, Järngänget
Mats Wignell har gått kursen Järngänget som är en kurs med specialpedagogiskt arbetssätt som vänder sig till dem som har kognitiva nedsättningar efter en förvärvad hjärnskada. Han har även fortsatt studera på Fritidsledarutbildningen – även den på Kristinehamns folkhögskola.
Känner sig välkommen
– Utbildningen gav mig möjlighet att träffa andra människor i en liknande situation och den lärde mig hantera mitt handikapp samt de hjälpmedel som finns. Under utbildningen gjorde jag praktik på fritidsledarlinjen, vilket gav mig ännu mera lust att läsa den linjen. Eleverna och lärarna tog emot mig på ett fantastiskt sätt och släppte in mig i gruppen.
Vad tycker du om Kristinehamns folkhögskola?
– Att studera på KPS har varit väldigt bra för mig. Det känns som ”hemma” och jag har funnit mig väl till rätta på skolan och elevhemmet.
Studera på Collegeåret Visa
Arturs Erlandsen, Collegeåret
Arturs Erlandsen studerade på Collegeåret och avslutade sin utbildning våren 2011. Arturs kommer ursprungligen från Lettland, och såg Collegeåret som en bra start för vidareutbildning.
Kombinationen av studierna och upplägget var jättebra!
Arturs valde collegeåret för att läsa behörighetskurser på gymnasienivå, och för att träna det svenska språket. Han ville göra detta för att sedan kunna studera vidare på högskola.
Under collegeåret studerade Arturs halva tiden på Kristinehamns folkhögskola och halva tiden på Karlstads universitet. Tiden på folkhögskolan gick till att läsa ämnena Matematik D, Naturkunskap B och Svenska B – enligt Arturs de viktigaste ämnena för att få den fullständiga behörighet som krävs.
Arturs trivdes jättebra med skolan och miljön. Han tyckte att det var trivsamt och bra organiserat.
– Lärarna på skolan var jättetrevliga, hjälpsamma och roliga, berättar Arturs.
Drygt fyra år innan han började på Collegeåret flyttade Arturs från Riga till lilla Sjötorp i Västra Götaland. Han flyttade sedan vidare till Kristinehamn för att kunna studera. Trots att det var en omställning så trivdes han bra, och tyckte om det självständiga livet. Han bodde på folkhögskolans elevhem och fann många nya vänner och nya intressen. Den klass Arturs hamnade i trivdes han också väldigt bra med.
– Vi var inte så många så det var lätt att lära känna varandra. Alla i min klass var trevliga och snälla, berättar Arturs.
Jättebra lärare som alltid var där när man behövde hjälp!
Arturs drömyrke är att få jobba som civilekonom, men han kan även tänka sig något annat så länge han får jobba med siffror och matematik. Planerna för framtiden är att studera bland annat ekonomi, matematik och data.
När Arturs tittar tillbaka på sin studietid så har han flera roliga minnen, där de gemensamma aktiviteterna var bland de roligaste stunderna. Tillsammans i klassen besökte man bland annat äventyrshuset Boda Borg och upplevelsebadet Gustavsvik, och hade även flera olika friskvårdsdagar.
– Lussevolleybollen är mitt roligaste minne. Då hade skolan en volleybollturnering där alla fick klä ut sig och spela i lag mot varandra, berättar Arturs.
Arturs trivdes bra med sina studier på Kristinehamns folkhögskola, och han är nöjd med collegeåret. Han tycker att kombinationen av en ganska liten skola med bra studieupplägg och mindre klasser gör att man blir som en enda stor familj. Lärarna var han jättenöjd med. Han upplevde att han fick hjälp när han behövde, och lärarna tittade alltid på individens kapacitet.
Sidan uppdaterades den 1 december, 2017