Hälsotränare

Denna yrkesutbildning vänder sig till dig som genomfört din gymnasieutbildning och vill arbeta som personlig tränare, kostrådgivare och massör. Utbildningen är godkänd av Branschrådet för hälsa och kan därmed certifiera inom alla tre yrkeskompetenserna.

Utbildningsort: Molkom
Längd: 1 år (aug-juni)
Certifieringsperiod: 3 månader (juni-aug)
Start: Augusti 2018
Sista ansökningsdag: 15 april 2018

MÅL FÖR UTBILDNINGEN

Utbildningen har som mål att vara en av Sveriges bästa PT-utbildningar och att den ska leda till arbete inom hälsobranchen.

OM UTBILDNINGEN

Utbildningen har ett välgenomtänkt upplägg där den röda tråden är tydlig. Utbildningen bygger på många lärarledda timmar med hög kvalitet och du läser inte enbart Personlig tränare utan också kostrådgivare, massör och coach m.m. Alla delar hänger ihop och skapar tillsammans en unik kompetens. 

Utbildningen är kvalitetssäkrad genom olika samarbetspartners och organisationer. Utbildningen är godkänd av Branschrådet för hälsa och är även godkänd av Kroppsterapeuternas yrkesförbund där du efter avslutad utbildning och godkända certifieringar kan få tillgång till starta eget-hjälp, försäkringar med mera. Utbildningen förändras utifrån hälsobranschens behov men också utifrån de nya riktlinjer som tagits fram av konsumentverket för vilken kompetensnivå, kunskap och färdigheter en personlig tränare behöver ha.

Utbildningen har ett gott rykte och idag arbetar tidigare elever på exempelvis: SATS, Optimal träning, STC eller som egenföretagare m.m.

UNDER UTBILDNINGEN LÄSER DU BLAND ANNAT:                

Certifieringsförberedande delkurser; Personlig tränare, Massör och Kostrådgivare:

I delkursen Personlig tränare lär du dig om grunderna i core och hur du utvecklar den, grundläggande rörelseträningsmetoder, styrketräning, PT i grupp, rehabilitering, dynamisk och statisk rörelseanalys och konditionshöjande aktiviteter. Fysiologi, anatomi, träningsvetenskap inom rehab, rörlighet, balans, styrka, core, explosivitet, snabbhet och maxstyrka.

I delkursen Massör får du specialiserad kunskap inom anatomi, fysiologi, basmedicin samt sjukdomslära och lär dig utföra klassisk svensk massage i friskvårdande, avslappnande och förebyggande syfte.

I delkursen Kostrådgivare får du fördjupade kunskaper inom kost och näringslära och kostrådgivning inom en mängd olika områden.

Delkursen Coach är som en röd tråd genom samtliga delkurser och ämnen.  

Andra delmoment i kursen:

Friskvård/hälsa; kost- & näringslära, friluftsliv, konditionstestning, Hjärt- och lungräddning med defibrillator, Hälsoprofilsbedömning (HPB), fysisk aktivitet och träningslära, studiebesök och praktik med mera.

Certifiering och diplomering

Certifiering sker i samband med utbildningens avslut i början av juni och en träff i slutet av sommaren. I certifieringen ingår ett praktiskt test, hemtentamen, klientträffar och ett skriftligt arbete (opponering). För att du ska kunna certifiera dig krävs godkänd utbildning.

Antagning

Till utbildningen Personlig tränare antas varje år 18 elever och vår ambition är att skapa en dynamisk och jämlik grupp. Du som söker kommer att bli kallad till intervju och praktiska övningar som sker på skolan. Skulle du av någon anledning inte kunna ta dig till skolan sker intervju via Skype eller liknande. Du som söker bör ha som mål att bli personlig tränare samt ha träningserfarenhet. 

Du som söker ska vara regelbundet fysiskt aktiv då utbildningen innehåller fysiskt krävande moment.

Om ansökan

För att din ansökan ska vara giltig måste du även skicka in:

  • Personbevis
  • Personligt brev
  • Betyg från gymnasiestudier
  • (Eventuella) intyg från olika relevanta uppdrag eller utbildningar
  • Referenser

 Kontakt

Bild på Peter Gillenstrand

Peter Gillenstrand

Biträdande rektor

Molkoms folkhögskola

Ansvarig/lärare Allmän kurs Molkom, Animation NPF, Hälsotränarlinjen

070-313 16 68

peter.gillenstrand@regionvarmland.se

Sidan uppdaterades den 14 november, 2017