Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Under flera sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare inom områdena dans, film och keramik. Drömsommarjobbet riktar sig till unga som är skrivna i Värmlands län.

Syftet med Drömsommarjobbet är att ge unga människor en inblick i hur det är att arbeta med kultur. Drömsommarjobbet är mer av ett arbetsmarknads- och utbildningsprojekt för kulturyrken än ett vanligt sommarjobb. Stor vikt läggs vid att det är professionell ledning av praktiken.

Drömsommarjobbet 2018 arrangeras av Region Värmland med stöd av Arvika kommun och Karlstads kommun.

Den 11-14 juli presenteras de olika inriktningarnas slutproduktioner för allmänheten. Evenemanget på Facebook.

Välkommen!

Dansföreställning

11 juli [KARLSTAD/Museiparken] 12.00, 14.00
12 juli [ARVIKA/Stadsparken] 14.00
13 juli [KARLSTAD/Museiparken] 12.00, 14.00
14 juli [KARLSTAD/Museiparken] 12.00
14 juli [KARLSTAD/Spinneriet] 14.00

Deltagare: Alice Dalevi, Dalila Lima Freire, Ellen Väisänen, Emanuel Husberg, Emma Eklöf, Gilda Edlund, Linn Frisén, Maria Enarsson, Martina Sanjta, Nora Hognes Berg, Samira Pettersson.
Assistent: Alma Edbom.
Handledare: Lidia Wos.

Filmvisning

12 juli [ARVIKA/Palladium] 15.00
14 juli [KARLSTAD/Spinneriet] 14.00

Deltagare: Daniel Mitander, Ines Georgiou, Kevin Ekelund, Nadya Abbasi, Thea Furuberg, William Skovlund.
Assistent: Marcus Sjögren.
Handledare: Wilhelm Forsnäsgård.

Keramikutställning

12 juli [ARVIKA/Arvika konsthantverk]
Vernissage för utställningen ”Drömgegg” 12.00-14.00
Utställningen pågår t om 28 juli

Deltagare: Cecilia Werling, David Åhs, Jennifer Velickovic, Karim Amini, Rebecca Johansson, Zamzam Barre.
Assistent: Agnes Nilsson.
Handledare: Lise Wichmann Hansen.

Drömsommarjobbet 2018

Ansökningstiden för Drömsommarjobbet 2018 har nu gått ut och årets deltagare är utsedda. I februari 2019 öppnar ansökan till Drömsommarjobbet 2019.

Drömsommarjobbet 2018 pågår under perioden 18 juni – 14 juli. 

Dans

Drömsommarjobbet är en unik möjlighet för dig som drömmer om dansen som yrke. Du kommer att möta en professionell och erfaren koreograf och du kommer att medverka i den process som leder till en färdig föreställning som sedan spelas i offentlig miljö. Det kommer att utveckla din talang ge dig en inblick i, och en förståelse för, dansen som yrke. Antal sommarjobbare: 12-13 st. (10 st. från Värmland, 2-3 st. från Nord-Trøndelag fylke i Norge)

Handledare
Lidia Wos är utbildad vid balettskolan i Warszawa 1981-1989 och har arbetat som dansare i Polen på bl a New Dance Theatre i Bytom, Opera Baltycka i Gdansk och Polish Dance Theatre i Poznan samt på Skånes Dansteater i Malmö 2002-2015. Lidia har dansat dansat för ett flertal koreografer som ex. Rui Horta, Örjan Andersson, Kenneth Kvarnström, Ben Wright, Uri Ivgi, Jorma Outinen och Jo Strömgren.

Lidia har verkat i Värmland tidigare då hon var gästkoreograf på ett åtta veckors residens i Hagfors hösten 2017 tillsammans med dansarna Tanja Tamminen, Sofia Wirzén och Tove Klang.

Som koreograf har Lidia Wos en karakteristisk och personlig stil. Hon har ett naturligt och organiskt sätt att skapa rörelser även om hon ofta lägger till en extra twist. Hennes koreografier är fulla av fantasi där nya kroppsvinklar och positioner plötsligt avslöjar sig. Hennes skapelser är fulla av bilder, ofta med en absurd och humoristisk twist.

Lidia Woss - Handledare inriktning dans, Drömsommarjobbet 2018

Lidia Woss

Film

Under ditt arbete kommer du skapa din berättelse, spela in den och klippa ihop det färdiga resultatet. Du får möjligheten att arbeta med filmproduktion under professionella förutsättningar. Du kommer att arbeta i team för att göra filmerna. För att få inblick i hur branschen funkar kommer du göra studiebesök och få möjlighet att knyta kontakter. De färdiga filmerna kommer att visas upp på en filmpremiär. Antal sommarjobbare: 6 st.

Handledare
Wilhelm Forsnäsgård är en prisbelönt filmare från Värmland med stor erfarenhet från reklambranschen. Han arbetar som professionell fotograf och regissör och har gjort flera uppmärksammade filmer. Wilhelm har bland annat vunnit Guldvargen för bästa reklamfilm och blivit utsedd av Svenska Filminstitutet till deras stipendiat bland unga filmare. Han tycker att människor och bra idéer är fantastiskt spännande.

Wilhelm är ett levande bevis på att Drömsommarjobbet kan förverkliga drömmar. Han har nämligen själv varit deltagare i Drömsommarjobbet.

Wilhelm Forsnäsgård - Handledare inriktning film, Drömsommarjobbet 2018

Wilhelm Forsnäsgård

Keramik

Keramikinriktningen ger dig möjligheten att utforska lera tillsammans med en professionell keramiker. Vi kommer hålla till I Arvika, mitt i Värmlands leråder, där keramiker levt och verkat i hundratals år. Du får delta i en keramikers dagliga sysslor – från planering till färdig produkt där du får prova olika tekniker för att bearbeta leran och ge den olika form, funktion och uttryck. Drömsommarjobbet keramik kommer 2018 att fokusera på brukskeramik och hållbarhet. Om du inte tidigare har haft möjlighet att prova keramik får du här en bra introduktion och du som tidigare har testat arbeta med lera får fortsätta utforska området. Du kommer både arbeta individuellt och i grupp. För att få inspiration kommer vi att göra studiebesök. Antal sommarjobbare: 6 st.

Handledare
Lise Wichmann Hansen bor och arbetar med vedbränt saltglaserat stengods i Backa, Värmlandsbro. Hon är medlem i Arvika Konsthantverk och Not Quite i Fengersfors.

Lise drejar och modellerar och bränner sedan keramiken i sin vedeldada saltugn som hon själv ritat och byggt. Långt ifrån det snabbaste eller enklaste sättet. Hon gör Slow pots for slow food, eller långsam kopp för lugnt fika.

Lise strävar efter hållbarhet och liten miljöpåverkan i sitt arbete. Unika favoritföremål är motsatsen till slit o släng. Allra gladast blir hon när någon kommer och berättar att ”en sån där kopp köpte jag av dig för x år sedan och den dricker jag kaffe ur varje morgon, den är min favorit!”

Lise Wichmann Hansen - Handledare inriktning keramik, Drömsommarjobbet 2018

Lise Wichmann Hansen

Kontakt

Bild på Stefan Westling

Stefan Westling

Kulturkonsulent

Avdelningen för kulturutveckling

Regional samordnare för UKM (Ung kultur möts) i Värmland, Drömsommarjobbet

054-701 11 22

070-350 57 40

stefan.westling@regionvarmland.se

Sidan uppdaterades den 6 juli, 2018