Drömsommarjobbet. RegionVärmland.

Drömsommarjobbet

Region Värmland har under många år arbetat framgångsrikt med sommarjobb för gymnasieungdomar med intresse för olika kulturuttryck.

Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Under fyra sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare. Rekryteringen till sommarjobbet sker under våren bland ungdomar skrivna i Värmlands län.

Syftet med Drömsommarjobbet är att ge unga människor en inblick i hur det är att arbeta med kultur. Drömsommarjobbet är mer av ett arbetsmarknads- och utbildningsprojekt för kulturyrken än ett vanligt sommarjobb. Stor vikt läggs vid att det är professionell ledning av praktiken.

Ansökan är öppen februari-mars och sker genom att fylla i ett formulär här på hemsidan.

Slutproduktioner 2017

affisch-slutprod_dromsommarjobbet-2017_A3.indd 

affisch-slutprod-DANS_dromsommarjobbet-2017_A3_new.indd

Drömsommarjobbet 2017

Nytt för i år är att slöjdinriktningen av Drömsommarjobbet kommer hållas i Arvika, där traditionen inom slöjd är extra stark. Dansinriktningen är förlagd till Wermland Operas lokaler i Karlstad och även filminriktningen kommer att hållas i Karlstad. Ett antal olika offentliga framträdanden kommer att ske inom ramen för Drömsommarjobbet.

Drömsommarjobbet pågår under perioden 26 juni – 21 juli. Arbetstiden för sommarjobbarna är sex timmar per dag med en ersättning på 56 kr/tim (inkl. semesterersättning). Totalt kommer 26 st. sommarjobbare, 3 st. handledare och 4 st. assistenter att anställas. Efter att ansökningstiden har gått ut så sker ett urval av de sökande som får komma på intervju (film och slöjd) eller audition (dans). Därefter väljs de ut som får erbjudandet om en plats.

Besked och eventuell kallelse till audition/intervju skickas ut den 12 april.
Audition/intervjuer hålls den 30 april i Karlstad.
Antagningsbesked (alla, även ej antagna) skickas ut den 3 maj. 
Välkomstbrev till antagna med info om praktiken, tider etc. skickas ut den 15 maj.

Dans

Drömsommarjobbet är en unik möjlighet för dig som drömmer om dansen som yrke. Du kommer att möta en professionell och erfaren koreograf och du kommer att medverka i den process som leder till en färdig föreställning som sedan spelas i offentlig miljö. Det kommer att utveckla din talang ge dig en inblick i, och en förståelse för, dansen som yrke.
Antal sommarjobbare: 12-13 st. (10 st. från Värmland, 2-3 st. från Nord-Trøndelag fylke i Norge)

Handledare i dans. Drömsommarjobbet 2017. Region Värmland.

Anton Wretling. Handledare i dans. 

Jag är handledare för dansinriktningen av Drömsommarjobbet och har varit verksam som professionell dansare i mer än 5 år i framförallt Norge och Finland. Jag fick själv chansen i Drömsommarjobbet år 2005, då med Hedmark Teater i Hamar, Norge, där jag gjorde min praktik.
Jag har jobbat med etablerade namn så som Panta Rei Danseteater (NOR), Jorma Outinen (FIN), Jarkko Mandelin (FIN), Sasha Pepeljajev (RUS) m.fl. och både varit verksam i kompani, Aurinkobaletti – AB Dance Company (2011-2015 Åbo,FIN), och som frilans.
Under 2007-2011 gick jag på Den Danske Scenekunst Skole i Köpenhamn, där jag fullföljde den 4 åriga dansarutbildningen. Utöver den har jag deltagit på de flesta större dansfestivaler runtom i Europa och Mellanöstern och där har jag fortsatt att studera och utveckla min egen undervisningsmetod och stil med fokus på kroppsförståelse, floorwork och improvisation
Min klass består av ett fokus på kroppsförståelse, floorwork och improvisation, där vi både rör oss fritt i rummet och sen bygger upp styrka och färdighet i bestämda rörelser och övningar.
I januari 2016 hade jag premiär på mitt första helaftonsverk Cirque Omega.
När jag arbetar som koreograf gör jag det oftast med utgångspunkt i en dansares perspektiv. De senare åren har jag också börjat röra mig mot ett mer inkluderande uttryck, där flera olika element kan få plats t.ex. sång, rytmer, text, poesi, teater, även om utgångspunkten, för mig, alltid förblir dansen.

Film

Under ditt arbete kommer du skapa din berättelse, spela in den och klippa ihop det färdiga resultatet. Du får möjligheten att arbeta med filmproduktion under professionella förutsättningar. Du kommer att arbeta i team för att göra filmerna. För att få inblick i hur branschen funkar kommer du göra studiebesök och få möjlighet att knyta kontakter. De färdiga filmerna kommer att visas upp på en filmpremiär.
Antal sommarjobbare: 6 st.

Wilhelm Forsnäsgård. Handledare film.

Wilhelm Forsnäsgård. Handledare i film.

Jag som är handledare för drömsommarjobbet film heter Wilhelm Forsnäsgård.

Jag arbetar som professionell regissör och fotograf och har gjort flera uppmärksammade filmer. Bland annat har jag vunnit Guldvargen för bästa reklamfilm och blivit utsedd av Svenska Filminstitutet till deras stipendiat bland unga filmare.

Jag tycker att människor och bra idéer är fantastiskt spännande. Det är viktigt att ta varandra på allvar när man är kreativ. Jag har själv varit deltagare i drömsommarjobbet så jag vet vilken möjlighet det innebär. Det kändes stort att få prova på att jobba med mitt största intresse och det gav mig en chans att förverkliga min dröm.

Alla har historier att berätta. Tekniken är ett verktyg som ska lyfta din story. Jag ser fram emot att få träffa filmarna och utvecklas tillsammans.

Slöjd

Drömsommarjobbet med slöjdinriktning ger dig möjligheten att utforska lera och keramik tillsammans med en professionell keramiker. Du får delta i en keramikers dagliga sysslor – från planering till färdig produkt där du får prova olika tekniker för att bearbeta leran och ge den olika form, funktion och uttryck. Du kommer både arbeta individuellt och i grupp och ta eget ansvar för att genomföra din del av uppgiften. Utifrån olika uppdrag och beställningar vi får kommer du jobba med lera som vi bränner till keramik eller lera i sin råa form. För att få inspiration kommer vi att göra studiebesök och kanske också samarbeta med andra konstnärer och konstformer.
Antal sommarjobbare: 6 st.

Victoria Pamlenyi. Handledare i Slöjd. Drömsommarjobbet 2017. Region Värmland.

Victoria Pamlenyi. Handledare i Slöjd.

Jag är handledare för de ungdomar som blir antagna till Drömsommarjobbet slöjd. Här kommer lite mer information om mig.
Lera, glasyr och glas är för mig ett material som kan tämjas till att se ut som andra material och anta den form jag vill att de ska. Som trolleri. Jag vill att mina verk ska uppfattas som overkliga, fantastiska skapelser som man måste titta två gånger på för att fundera ut vad det är för material. Jag experimenterar ständigt med nya tekniker och inspireras ofta från fantasy- och science fiction-kulturens sfär.
Att dela med mig av min långa erfarenhet av att arbeta med lera (jag var 12 när jag började arbeta med keramik regelbundet) är en viktig del i min verksamhet. Genom de många kurser jag ger utmanas och utvecklas min tekniska kunskap och jag får ständigt nya idéer och omvärderar mina gamla.
Under 7 år har jag haft min verkstad i ett gammalt pappersbruk jag renoverat i Töcksfors, en liten ort på värmländska landsbygden där jag verkat för att bygden lokalt fått tillgång till en utställningslokal, konsthantverksbutik och kurser i keramik på alla nivåer.
För att råda bot på den isolering konstnärer kan uppleva i glesbygd så har jag varit mycket aktiv på sociala medier. Jag kommunicerar med keramiker runt hela världen genom att regelbundet sända live från min verkstad via den interaktiva appen Periscope och vara aktiv på Instagram.
Följ mig gärna på Periscope för att se vad jag jobbar med just nu. Jag heter Claytastic_Victoria (öppnas i nytt fönster) där och återfinns även under namnet claytasticvictoria (öppnas i nytt fönster) på Instagram. Mer om mina kurser finns på claytasticvictoria.com (öppnas i nytt fönster).

Drömsommarjobbet 2017 arrangeras med stöd av Arvika kommun och Karlstads kommun.

Kika på den här grymma, lilla filmen från Drömsommarjobbet 2015. Den ger en bra inblick i vad Drömsommarjobbet kan vara.

Bild på Stefan Westling

Stefan Westling

Kulturkonsulent

Avdelningen för kulturutveckling

Regional samordnare för UKM (Ung kultur möts) i Värmland, Drömsommarjobbet

054-701 11 22

070-350 57 40

stefan.westling@regionvarmland.se

Sidan uppdaterades den 15 augusti, 2017