Satsning på mer tillåtande och modern manlighet i Värmland

Visste du att en fjärdedel av alla killar anser sig ha större rätt än sina partners att bestämma hur de ska ha sex, att värmländska pappor står för bara en fjärdedel av all föräldraledighet men nästan alla misshandelsfall – och att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga män i Värmland?

Vad beror det på? En förklaring är fördomar om hur en riktig man förväntas vara. Det behövs en bredare och mer tillåtande mansnorm. Som ett led i det arbetet lanserar vi kommunikationssatsning En riktig man (öppnas i nytt fönster) i Löfbergs Arena under ishockeysäsongen 2017/2018.

Satsningen som innehåller filmer, rörliga banners, affischer och en webbplats kommer exponeras vid Färjestad BK:s alla hemmamatcher. Kända idrottare, FBK-profiler och mindre bekanta värmländska män medverkar genom att dela med sig av hur det är att bryta mot den gängse normen. 

Ett startskott

Målet är skapa insikter, eftertanke och diskussion.

– Vi kan inte förändra världen med en kommunikationskampanj. Men om vi kan få människor att förstå, fundera och prata med varandra så har vi öppnat en dörr till förändring. Vi har även andra insatser kring maskulinitet och mansnormer planerade. Det här är lite av ett startskott. För jag tror att vägen framåt är att diskutera vår gemensamma bild av manlighet. Att säga ifrån mot fördomar – och att fråga varandra varför vissa män skulle vara mer riktiga än andra, säger Marianne Nilsson, projektledare Jämställd regional tillväxt.

Läs mer på enriktigman.se (öppnas i nytt fönster)

Bild på Marianne Nilsson

Marianne Nilsson

Projektledare Jämställd regional tillväxt

Avdelningen för regional tillväxt

054-701 10 54

marianne.nilsson@regionvarmland.se

Bild på Hedvig Bergenheim

Hedvig Bergenheim

Kommunikationschef

Kommunikationsstaben

Tjänstledig på 80%.

070-297 15 80

hedvig.bergenheim@regionvarmland.se

Bild på Kristofer Brüngel

Kristofer Brüngel

Kommunikatör

Kommunikationsstaben

054-701 10 70

kristofer.brungel@regionvarmland.se

Sidan uppdaterades den 26 september, 2017